Od smartfonów po spersonalizowane odżywianie, wpływ zaawansowanej technologii i nauki o żywności tylko rośnie. Społeczeństwo przeszło długą drogę, jeśli chodzi o tradycyjne środki produkcji i masowe procesy produkcyjne wprowadzone podczas rewolucji przemysłowej. Opracowaliśmy zaawansowane technologie, aby rozwiązać najpilniejsze problemy Ziemi, począwszy od wzrostu liczby ludności, niedoboru gruntów i zmian klimatycznych.
Ponieważ technologia zmienia wiele aspektów życia, zmienia także konsumpcję — sposób, w jaki jemy. Innowacyjne środki są stosowane w usługach produkcji żywności nie tylko ze względu na wydajność, ale także po to, aby żywność była zdrowsza, a zwłaszcza bardziej zrównoważona. I tu wkracza Food Tech .
Przyszłość żywności, FoodTech
Food Tech łączy technologię z nauką o żywności. W ostatnich latach stał się branżą samą w sobie, a firmy różnej wielkości wykorzystują moc zaawansowanych technologii do tworzenia nowych podejść i produktów, które nieustannie rewolucjonizują przemysł spożywczy. Istnieje jeden wspólny trend: próba ulepszenia ekosystemu produkcji żywności, niezależnie od tego, czy chodzi o procesy produkcyjne, dostawę czy konsumpcję. Przy wielkości globalnego rynku, który ma osiągnąć wartość 342,52 mld USD do 2027 r., oraz rosnącej liczbie producentów żywności wdrażających zaawansowane technologie, firmy z branży Food Tech są tutaj, aby wywrzeć wpływ na optymalizację pokarmów.
Popularność i sukces Food Tech nie dziwi, ponieważ w ostatnich latach nastąpiła zmiana w sposobie, w jaki konsumujemy żywność – coraz więcej konsumentów szuka zdrowszych i zrównoważonych opcji żywności ze względów etycznych, środowiskowych lub dietetycznych.
Konsumenci proszą o wygodniejszą, zdrowszą i zrównoważoną żywność. To pozycjonuje branżę Food Tech w czołówce innowacji.
Technologia żywności kontra FoodTech
Ważne jest rozróżnienie między nauką o żywności a technologią żywności.
Chociaż prawdą jest, że często mają one pewne cechy wspólne, takie jak poprawa jakości spożywanej przez nas żywności, należy dokonać rozróżnienia między nimi.
Nauka o żywności to multidyscyplinarna dziedzina, która obejmuje chemię, biochemię, odżywianie, mikrobiologię i podobne dyscypliny zajmujące się zachowaniem różnych składników produktów spożywczych. Technologia żywności to gałąź nauki o żywności, która wykorzystuje również różne technologie do optymalizacji produkcji, konserwacji i kontroli jakości żywności.
Czym zajmują się firmy Food Tech?
Firmy Food Tech zajmują się opracowywaniem nowych sposobów produkcji, przetwarzania, dystrybucji, marketingu i sprzedaży żywności. Wykorzystują nowe technologie, aby ulepszać i produkować żywność, która jest bardziej wydajna, zdrowsza i mniej szkodliwa dla środowiska.
Niektóre zaawansowane technologie powszechnie stosowane w Food Tech to:
- drukowanie 3d
- Big Data
- Sztuczna inteligencja (AI) i zaawansowana robotyka
- Nauczanie maszynowe
- Automatyzacja
- Inteligentne opakowanie
Jako połączenie zaawansowanych technologii i wiodących innowacji w dziedzinie nauki o żywności, firmy Food Tech zmieniają sposób, w jaki myślimy o żywności i ją konsumujemy.
Tworzenie lepszego świata, jedna innowacja na raz
Rozwiązania Food Tech mają wpływ na różne branże, od przemysłu spożywczego po rolnictwo, hotelarstwo i handel detaliczny. Oprócz tradycyjnych kategorii produkcji i dystrybucji żywności, są oni również zaangażowani w inne obszary, takie jak cyfrowe monitorowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Wiele z tych firm skupia się na pomocy w rozwiązywaniu krytycznych globalnych problemów, takich jak zmiana klimatu, zanieczyszczenie, niedożywienie i wiele innych. Robią to, eliminując szkodliwe dla środowiska procedury produkcyjne lub wymyślając nowe sposoby poprawy bezpieczeństwa żywności przy użyciu sztucznej inteligencji i innych zaawansowanych technologii.
Niektóre firmy Food Tech zajmują się tworzeniem spersonalizowanych planów żywieniowych dla klientów w celu poprawy i łatwiejszego monitorowania ich chorób lub schorzeń lub tworzeniem roślinnych alternatyw żywności dla produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja i mięso, aby przyczynić się do bardziej etycznego i zrównoważony świat. Wykorzystują one inteligencję, uczenie maszynowe i wytwarzanie addytywne (nazywane również drukiem 3D) z wysokiej jakości składnikami pochodzenia roślinnego, produkty odtwarzają te same elementy, które sprawiają, że mięso jest pyszne, takie jak białko, tłuszcz, cząsteczki smakowe i więcej, aby zrobić pyszne jedzenie.